lunes, 19 de septiembre de 2011

Wine vs Norway

This September we have been visiting La Algueña very often. We had some visitors from different parts of the world; Norway, New York, London, San Gabriel… 

For example we had the pleasure to meet Heidi and Silje from Norway. They heard about us in the Hotel Tryp Ciudad Alicante. They chose to do the wine tour.

Heidi/Silje, in this Blog site you can read about this trip (have a look at other posts with the tag “wine tour”), so you can remember this day out and also remember the names of places and things we did. 

I´d like to remind you some of these things, so you have the references to tell your friends and relatives: 

First we went to Hondón de las Nieves (do you remember the story about the virgin of the Snow?) to wonder a bit around the village and walk up to the church´ square, from where we could see all the valley. Then we visited Bodegas Cerdá briefly so you could see this wine shop and perhaps find something interesting there. 

We then went to la Algueña, to the cooperative winery. There we saw all the procedure to make wine, from the first step when big tracks brought the grapes to the winery to the end, when wine is ready to be consumed.

In our Picasa web site you can see some pictures of this. 


We tried the following wines: White wine Torre Viñas and Rosé. The red wine “Tinto doble pasta”, Fondonet (the red sweet quirky wine) and the marvellous Fondillón, the star of the house. I also bought for you some “coca de aceite” (focaccia bread) with sausage to go with the wines. 

After the visit we went to the village centre to see the church and feel the quiet atmosphere of this small village in the afternoon. We visited the butchery San José, where we tried different cured meats like lomo, chorizo and the sobreasada (meat pate with paprika that you liked very much). 

At the restaurant we had different local specialities. The “gachamiga”, which was the dish that looked like a Spanish potato omelette, made with flour, olive oil, garlic and spring onions. The rice made with chicken, salad and assorted desserts. 

Finally we went back to Alicante via Pinoso and saw the Cabezón de la Sal. 

I would like to thank you for travelling with us and please do not hesitate to contact us whenever you are in Alicante. 

All the best Silje and Heidi.

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Este septiembre hemos estado viajando mucho a la Algueña. Nos han visitado de lugares diferentes; Noruega, Nueva York, Londres, San Gabriel…

Por ejemplo tuvimos el placer de conocer a Heidi y Silje de Noruega que vinieron del Hotel Tryp Ciudad Alicante.

Con ellas hicimos la excursión de la ruta del vino. Heidi/Silje, en este blog podéis leer acerca de este viaje (mirar otras entradas con la etiqueta ruta del vino), para que así os acordéis de los lugares y cosas que conocisteis.

Os recuerdo algunas cosas para que tengáis la referencia:

Primero paramos en Hondón de las Nieves (¿recordáis la historia de la Virgen de las Nieves?) para dar una pequeña vuelta por le pueblo y subir a la plaza de la iglesia, desde donde se puede admirar el valle de Hondón. Visitamos Bodegas Cerdá brevemente por si os apetecía comprar o ver alguna cosa y continuamos hasta la Algueña.

En la cooperativa de vinos, vimos todo el proceso de elaboración del vino. Al estar en vendimia, pudimos ver cómo se fabrican los caldos, desde que los tractores traen la uva recién recogida, hasta que lo embotellan.

En nuestra página de Picasa podéis ver algunas fotos.

Probamos los vinos: Torre Viñas Blanco y Rosado, el tinto doble pasta, el Fondonet (el vino tinto dulce tan especial) y el Fondillón (la estrella de la casa). También os compre un poquito de coca de aceite, típica de la Algueña para acompañar a los vinos.

Después de la visita fuimos al centro del pueblo para ver la plaza de la iglesia y respirar la tranquilidad de un pueblo a medio día. Visitamos la carnicería San José, en donde probamos distintos embutidos y la sobreasada, que os gustó mucho.

Ya en el restaurante comimos varias cosas típicas de aquí. La gachamiga, que es como una especie de tortilla hecha con harina, aceite, ajos y ajos tiernos. El arroz con conejo, ensalada y un variado de postres.

Por último regresamos a Alicante por Pinoso, para ver el Cabezón de la Sal.

Desde aquí os damos las gracias por viajar con nosotros y esperamos veros de nuevo en Alicante algún día.

Un saludo fuerte para Silje y Heidi.

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